Personlighetstest Understanding Personal Potential

Kontakta oss

så pratar vi mer om personlighetstester.

Nästa utbildning

17-18 okt + 15 nov

Anmäl dig här!

Upp-testet, skönmålning och ipsativa format

Postad den 4 Maj, 2017 i Frågor och svar, Personlighetstest, UPP-test

Fråga: Ni säger att UPP har en unik fördel i sin metod att justera för skönmålning. Men många andra test hanterar ju den saken genom s k ipsativa format där man jämför svarsalternativ som är matchade med avseende på social önskvärdhet. Dessutom har jag hört från en ledande firma på marknaden att skönmålning knappast förekommer och absolut inte är något problem. Ni verkar slå in öppna dörrar!

Svar: Ipsativa format är även de känsliga för skönmålning. Matchning i social önskvärdhet är en utopi. Ipsativa format kräver dessutom längre test-tid, ger data som är svåra att analysera och är sällan omtyckta av de testade som inte gillar ”att jämföra äpplen och päron”. Det är definitionsmässigt omöjligt att jämföra olika personers svar på ipsativa test varför de inte kan användas vid urval. Det är helt fel att skönmålning inte skulle förekomma. Tvärtom har mycket omfattande internationell forskning visat att det är ett jätteproblem vid alla former av självrapporttest. Vi föreslår att du nästa gång frågar den ledande firman om det finns vetenskaplig dokumentation bakom deras påståenden. Kontakta sedan gärna oss igen.

 

Kommentarer inaktiverade.

Tillbaka till föregående sida
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Kontakta oss
close slider

Namn

E-post

Telefonnummer

Ämne

Meddelande