Hur förbereder man sig för ett begåvningstest?

Begåvningstester för alla tjänster

Om du just nu håller på att söka jobb är chansen stor att du har eller kommer att få genomföra begåvningstester som en del av rekryteringsprocesser. Många undrar hur man kan förbereda sig för dessa. Det enkla svaret är tyvärr att det inte går. En människas begåvning är stabil över tid och därför svår att öva upp. Men även om det inte går att träna på att göra begåvningstester finns det ändå ett par saker du kan göra för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas så bra som möjligt.

1. Sitt i lugn och ro

Begåvningstester går vanligtvis på tid, se därför till att du genomför testet när du har lugn och ro runt dig så att du kan fokusera och inte störs av något onödigt.

2. Var pigg

Att genomföra ett begåvningstest efter en tuff dag när huvudet känns tungt är inte det bästa. Se istället till att genomföra testet när du känner dig pigg och känner att du kan tänka klart.

3. Tillgänglighetsanpassning

Om du har någon typ av funktionsvariation som du tror kan påverka testningen, så bör du kontakta testleverantören så hjälper de dig med eventuella anpassningar som kan behövas för att du ska få lika förutsättningar som alla andra kandidater.

4. Läs instruktionerna

Innan testet startar får du instruktioner kring hur testet ska genomföras, se till att ta dig tiden att läsa dessa ordentligt, de finns för att hjälpa dig.

Så även om din begåvning är stabil över tid och inte går att öva upp kan du se till att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att lyckas så bra som möjligt på testet.

Stort lycka till med dina tester!