Hur ska jag tänka när jag svarar på ett personlighetstest?

Vi erbjuder snabb support kring dina personlighetstester

Att använda personlighetstester vid rekrytering blir allt vanligare. Om du söker nytt jobb är det därför troligt att du kommer träffa rekryterare som vill att du ska svara på ett personlighetstest. Många skulle nog hålla med om att det är ganska nervöst och ibland till och med lite läskigt att söka jobb. Personlighetstest är ofta inget undantag, många är lite nervösa inför att ta testet och få resultaten. Därför har vi listat våra bästa tips så att du slipper känna dig nervös.

 1. Visa upp din potential

  Se det som en möjlighet att visa vem du är och svara så ärligt du kan. I en intervjusituation kan ofta nerver göra att det är svårt att visa vem du är. Genom ett personlighetstest får rekryteraren möjlighet att se din personliga potential. Ta tillfället i akt att visa vem du är. Det finns ingen anledning att försöka framställa dig som någon annan vid ett test, försök istället att visa vem du är. Används bra tester kommer testet dessutom att upptäcka oärliga svar.

 2. Det finns inga rätt och fel!

  Men det kan finnas bra och mindre bra matchningar mellan person och roll. Tester är till för att skapa en god matchning mellan dig som kandidat och den nya tjänsten. Om du inte får jobbet på grund av ett test beror det inte på att du hade ”fel” personlighet, utan att matchningen inte var rätt, då hade du förmodligen inte trivts på jobbet heller.

 3. Välj en tid när du är pigg och sitt ostört

  Ge dig själv de bästa förutsättningarna att visa vem du är genom att ta testet när du känner dig pigg och har möjlighet att sitta ostört. Utan bra förutsättningar blir ofta datakvaliteten på testet låg. Att försöka svara på ett test om hur man fungerar som person samtidigt som du är trött och stressad, det är mycket oväsen runt om kring eller annat som stör är helt enkelt inte det lättaste.

 4. Svara utifrån hur du är på jobbet

  När du får göra ett personlighetstest som en del i en rekryteringsprocess är det för att rekryteraren vill förstå hur du fungerar på jobbet. Därför ska du när du när du fyller i testet svara utifrån hur du fungerar i en arbetssituation. Om du inte har något jobb för tillfället så kan du tänka på ditt senaste jobb eller hur du fungerade i skolan.

 5. Tänk inte för mycket

  Vissa som tar ett personlighetstest ägnar väldigt lång tid åt att fundera på vad de ska svara, kanske vill de verkligen att det ska bli rätt, eller så försöker de fundera ut vad de ”borde” svara för att öka chansen att få jobbet. Ett bra test mäter datakvaliteten och kommer upptäcka detta. Svara istället det som spontant känns som dig. Oftast är det första man tänker på också det som är närmast verkligheten. Så genom att inte sitta och tänka efter allt för länge blir resultaten så bra som möjligt, testkvaliteten blir god och rekryteraren får en bra bild av vem du är. Att visa på god självinsikt är ju något positivt.

 6. Se till att få det stöd du behöver, tillgänglighetsanpassning

  Ibland kan vissa funktionsvariationer eller diagnoser göra att man på något sätt behöver anpassa testningen för att alla ska få lika förutsättningar. Vet du med dig att det krävs någon anpassning av testet inför att du ska genomföra det eller känner dig osäker kring det, hör då av dig till testleverantören så ska de hjälpa dig med de anpassningar som behövs.

Lycka till med testerna!