Personlighetstest Understanding Personal Potential

Kontakta oss

så pratar vi mer om personlighetstester.

Nästa utbildning

5-6 februari + 12 mars
10-11 april + 16 maj

Anmäl dig här!

 

I media om personlighetstester

Artikel på Astrakan.se 18-08-28

https://www.astrakan.se/psykologiska-tester-vid-rekrytering/
Intervju med Anna Sandberg Bremberg, VD och Leg. psykolog på Psykologisk Metod, om användning av psykologiska tester vid rekrytering.

Artikel i HR People 18-05-11

https://hrpeople.se/2018/05/11/jakten-pa-sanningen-om-oss-sjalva/
Spana in HR Peoples heta frågeställningar om personlighetstester! Kika framförallt på nummer 8 och 10

Artikel i Personal & Ledarskap 17-09-25 – Svårt att överge magkänslan.

http://www.personalledarskap.se/nyheter/svart-att-overge-magkanslan/34850.pl
Läs om hur Kronofogden använder sig av UPP för att skapa säkrare rekryteringsprocesser!

Artikel i New York Times 17-04-08  – The Utter Uselessness of Job Interviews.

I New York Times fanns nyligen en utmärkt artikel som sammanfattar forskning om anställningsintervjuer. Dessa fungerar nämligen dåligt, mycket sämre än många praktiker tror. Alternativet att använda psykologiska test framstår som mycket bättre. Länk till artikeln.

Artikel i DN 17-01-18  – Bara två personlighetstester certifierade för den svenska marknaden.

Enligt Dagens Nyheter har Det Norske Veritas certifierat 16 tester, men bara två är godkända för den svenska arbetsmarknaden. Många tester som används på statliga myndigheterna uppfyller alltså inte de krav de själva ställt i sina riktlinjer. Men myndigheten känner inte alltid till det då de flesta tester utförs av privata rekryteringsfirmor. 

Ur artikeln:
Lennart Sjöberg, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm, som forskat länge på personlighetstester och certifierat sitt egenutvecklade test UPP, håller med om att det är dyrt att bli certifierad, men anser att det är nödvändigt.

– Om inte det görs är kunderna helt i händerna på testföretagen. De lovar gärna guld och gröna skogar i sin marknadsföring, men saknar ofta forskning som stöder dessa påståenden. En oberoende granskning är enda sättet i dag att få en verifiering av vetenskapen bakom testet, säger han.”

Här står om vårt certifikat från Det Norske Veritas.
Här kan du läsa om hur vi kvalitetssäkrar våra tester.

Artikel i Expressen 2017-01-17 – Lägg inte skattepengar på mumbojumbo

http://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/lagg-inte-skattepengar-pa-mumbojumbo/

Expressen reagerar på Dagens Nyheters granskning i sin ledare och Naomi Abramowicz skriver så här:

”Något som också ger skäl till oro är att myndigheterna verkar ha noll koll. Flera av de HR-ansvariga som tillfrågas i DN:s granskning vet inte ens om att det har förekommit kraftig kritik mot personlighetstesten. De verkar bara ha förlitat sig på diverse rekryteringsföretags utsagor om testens förträfflighet.
Svenska myndigheter ska inte lägga pengar på sådant som i bästa fall är harmlöst, och som i värsta fall riskerar att sålla bort lämpliga kandidater.”

Artikel i DN 2017-01-17 – Personlighetstesterna används på fel sätt

http://www.dn.se/ekonomi/personlighetstesterna-anvands-pa-fel-satt/

Dagens Nyheters reportrar Josefin Sköld och Amina Manzoor fortsätter sin granskning av personlighetstester, något vi välkomnar:

Enligt de forskare DN varit i kontakt med är huvudregeln att personlighetstester ska användas i början av rekryteringsprocessen. På det sättet kan arbetsgivaren sålla bort de personer som inte alls är lämpliga för jobbet, utan att diskriminera.

– Det är ganska svårt att mäta personlighet av en mängd olika orsaker. Resultatet är ganska osäkert. Störst effekt får man om man använder ett personlighetstest tidigt i processen, som ett screeningsförfarande, säger Anders Sjöberg, psykolog och forskare vid Stockholms universitet.

Artikel i DN 2017-01-16  – Myndigheter köper oseriösa personlighetstester för miljoner

http://www.dn.se/ekonomi/myndigheter-koper-oseriosa-personlighetstest-for-miljoner/

Dagens Nyheter skriver i en stor artikelserie om personlighetstester i rekrytering:

Svenska myndigheter lägger miljontals kronor på att rekrytera rätt personal. Men DN:s granskning visar att personlighetstester som används i statliga rekryteringsprocesser många gånger är oseriösa och ovetenskapliga.

Vi är glada att frågan väcks. Att såväl myndigheter som privata företag behöver tester som ett redskap för effektivt urval är naturligt med tanke på de höga krav som ställs på rekryteringsprocessen. Problemet är att det finns en uppsjö av tester att välja bland, och som DN skriver saknar alltför många av dem tillförlitlighet.

Alla våra test, UPP Personality, UPP Problem Solving och UPP StepOne Screen är forskningsbaserade, väl dokumenterade och certifierade av Det Norske Veritas (DNV-GL).

Vårt råd är att personlighetstest ska vara reliabla, valida och dokumenterade.  Här kan du läsa mer om våra tips när du ska välja personlighetstester.  

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Kontakta oss
close slider

Namn

E-post

Telefonnummer

Ämne

Meddelande