Personlighetstest Understanding Personal Potential

Kontakta oss

så pratar vi mer om personlighetstester.

Nästa utbildning

5-6 februari + 12 mars
10-11 april + 16 maj

Anmäl dig här!

 

Sju tips när du väljer personlighetstest

1.Test ska vara reliabla och valida. För testleverantören är det alltför enkelt att påstå att de test de säljer har mycket hög tillförlitlighet. Men saken måste dokumenteras.

2. Be om manual och forskningsrapporter. Om sådant material inte lämnas ut, oavsett skäl, eller om man hänvisar till sin egen forskningsavdelning, kan du lugnt utgå från att det handlar om humbug, tills annat är bevisat.

3. Test ska hantera skönmålning. Det är mycket vanligt i skarpa lägen som anställningsprövning. Det går att korrigera resultaten för skönmålning, men tyvärr kan få erbjuda denna tjänst, ännu färre kan visa i sin forskning att den fungerar.

4. Fråga efter normer. Testresultat är inte meningsfulla om de inte sätts i relation till en normgrupp. Denna måste vara testad i skarpt läge, annars är den inte relevant. Åtminstone måste man ha data på skönmålning.

5. Big Five räcker inte. Testen är överskattade och ofta illa översatta från amerikanska. men värst är att den  har låg validitet, i snitt under 0.2. Detta enligt omfattande forskning där dessa dimensioner relaterats till arbetsresultat. Det behövs smalare skalor, mera direkt fokuserade på arbetslivet. Denna tes drivs nu av allt flera forskare.

6. Fråga hur testpersonernas integritet skyddas. Skickas data utomlands till servrar som är öppna för t ex amerikanska NSA? Hur är det med ”molnet”? Hur skyddad är informationen där mot ”hackers” och framtida server-kraschar? Står namn på testpersonen i klartext på de rapporter som genereras? Krypteras kommunikationen och i så fall på vilken nivå? Dessa frågor bör nog helst ställas av IT-experter inom din organisation. Varning för överslätande svar.

7. Lita inte på vare sig små eller stora aktörers försäkringar om de inte åtföljs av dokumenterad forskning!

Läs om hur vi kvalitetssäkrar våra UPP-tester här.

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Kontakta oss
close slider

Namn

E-post

Telefonnummer

Ämne

Meddelande