Kan man rekrytera utan CV?

Rekrytera utan CV

Det har börjat pratas mycket om att rekrytera utan CV. Men hur går det till? Och fungerar det verkligen? Vi tror absolut att det fungerar och att det kan ge fantastiska resultat. Genom att använda rätt metoder kan utfallet av en CV-lös rekrytering bli riktigt bra.

Spara tid

Att granska CV tar tid, det tror jag alla rekryterare kan skriva under på. Genom att inte titta på CV som första steg kan man alltså spara otroligt mycket tid för rekryterare. Lägg istället in någon typ av test som första steg. Allt som behöver göras då är att skicka ut testet till kandidaterna, sedan får du tillbaka rapporter där du enkelt ser vilka kandidater som har högst potential att lyckas i rollen.

Objektivt

När man granskar CV är det lätt att påverkas av faktorer som egentligen inte är relevanta för jobbet, så som hur personen ser ut på bild, namn, ålder, eventuella stavfel, layout, etc. Använd istället objektiva metoder för att minska risken för diskriminering.

Potential istället för erfarenhet

Forskning har gång på gång visat att det inte är erfarenhet som väger tyngst för huruvida en person lyckas på jobbet eller inte, det är potentialen. Ett CV visar endast erfarenheten så varför ska detta vara det första vi gallrar kandidater på. Genom att istället lägga en metod som tittar på kandidaternas potential tidigt ökar chanserna till en lyckad rekrytering. Personlighets- och begåvningstester är därför ett utmärkt alternativ som första steg i en rekryteringsprocess.

Fler sökande

Idag är konkurrensen om kandidaterna tuff. Många kandidater får dessutom erbjudande från kontakter eller via headhunters. Så att få någon att söka jobb på traditionellt vis är inte alltid helt enkelt. Att söka jobb kräver ofta mycket av kandidaterna. De ska skriva både CV och ett anpassat personligt brev för den specifika tjänsten, detta utan att ens veta om de kommer att klara första gallringen i processen. Genom att minska motståndet för jobbsökande kan vi få in fler kandidater. Om kandidaten kan ansöka utan CV och personligt brev, endast genom ett par knapptryck minskar motståndet och chansen att få in fler kandidater ökar.

Så kan en CV-lös rekryteringsprocess se ut:

 • Kandidaterna får vid ansökan svara på urvalsfrågor
  Dessa frågor bör väljas ut med omtanke. Vad är verkligen krav att kandidaterna har för erfarenhet eller utbildning? Behövs Körkort? Vilka kompetenser behöver kandidaterna redan ha och vad kan de lära sig på plats.
 • Screeningtest
  De kandidater som uppfyller kraven i urvalsfrågorna går vidare till ett screeningtest. I ett screeningtest kan både de viktigaste personlighetsdragen och begåvning testas.
 • Intervju
  Utan att du ens behövt titta på kandidaterna har nu de som bör ha störst möjlighet att klara av jobbet på ett bra sätt sållats fram, så nu är det dags för intervju. Tänk på att hålla strukturerade intervjuer som bygger på kompetensbaserade frågor.
 • Komplettera med eventuella andra steg så som referenser, andra intervju, mer djupgående tester eller case.
 • Dags att skriva kontrakt!

Adress

Psykologisk Metod AB
Besöksadress: Norrlandsgatan 16, 111 43 Stockholm
Postadress: Mailbox 3534, 111 74 Stockholm

Footer logo transparant
Pratbubbla med knapp och stängningsknapp
Psykologisk Metod
Just nu

Vill du veta mer?
Vi hjälper gärna dig.

Kontakta oss
Profilbild