3 viktiga saker att tänka på när du tar fram en kravprofil

Personbedömningar med logiska tester och personlighetstest

Vikten av kravprofiler vid rekrytering kan knappast nog understrykas. Att rekrytera utan en bra kravprofil är lite som att gå på skattjakt utan karta. Att göra ett gediget kravprofilarbete inför varje rekrytering kan kännas jobbigt och frestelsen stor för att återanvända kravprofilen från en tidigare rekrytering. Men genom att göra ett ordentligt grundarbete blir dels resten av processen enklare och chansen att utfallet blir riktigt bra ökar.

  1. Fundera över vad som faktiskt krävs för att klara av jobbet
    Alla har vi nog läst jobbannonser undrandes om alla krav verkligen är nödvändiga och kanske framförallt om det finns kandidater som uppfyller den långa listan med krav på både erfarenhet, utbildning och personlighet. När du tar fram kravprofilen är det därför bra att ifrågasätta de krav man själv spontat skulle sätta upp. Kanske har ni alltid som krav att kandidaten ska ha en akademisk examen inom ett visst område, men kan det vara så att det räcker att man har en relevant utbildning eller motsvarande kunskap? Kanske ställer ni krav på 3 års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter, men är det verkligen så att det inte finns kandidater med kortare erfarenhet som kan klara av jobbet? Kanske ställer ni krav på att man tidigare arbetat som chef, kan ni ta en funderare kring vilka egenskaper som utgör en bra chef och leta efter det istället? Genom att sänka de formella kraven ökar chansen att ni får in fler kandidater som har hög potential att prestera bra, kandidater som ni kanske annars hade missat.

  2. Tänk både på nuläge och framtid
    Kravprofilen bör även innehålla en beskrivning av vad tjänsten innebär. Om det finns medarbetare som har samma tjänst som ska rekryteras kan det vara bra att ta hjälp av dem för att inte riskera att missa något. I dagens arbetsliv förändras många tjänster över tid till följd av bland annat digitalisering, fundera därför över vad som kommer förväntas av personen om några år. Det är ju viktigt att ni hittar en medarbetare som kommer att trivas och kunna leva upp till kraven inte bara idag utan även om några år.

  3. Använd kravprofilen under hela processen
    När ni tagit fram en genomarbetad kravprofil som känns relevant för tjänsten gäller det att använda den genom hela processen. Ibland är det lätt att låta magkänslan ta över vid rekrytering men se till att vid varje urvalssteg använda kravprofilen för att välja ut de kandidater som faktiskt är den bästa matchningen. Det handlar helt enkelt till att genom hela processen hålla sig till det som ni bestämt er för att ni letar efter, har ni gjort ett bra grundarbete så kommer det bli tydligt vilka urval ni ska göra.

Att göra ett gediget kravprofilarbete kan låta jobbigt men vi kan lova att det kommer spara både tid och energi senare i processen och framförallt öka chansen till en riktigt lyckad rekrytering!


Adress

Psykologisk Metod AB
Besöksadress: Norrlandsgatan 16, 111 43 Stockholm
Postadress: Mailbox 3534, 111 74 Stockholm

Pratbubbla med knapp och stängningsknapp
Psykologisk Metod
Just nu

Vill du veta mer?
Vi hjälper gärna dig.

Kontakta oss
Profilbild